hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
29 NİSAN Pazartesi 04:19

Hızlı bir değerlendirme

Ergün Özkan
Ergün Özkan
Giriş Tarihi : 14-04-2023 12:28

Hızlı bir değerlendirme.

  Milletvekili adaylıkları belirlendi, CHP dışında ki tüm adaylıklar salt Genel merkez iradesiyle tespit edildi. CHP aday tespitlerini yapmış olduğu oylaması sonucu ortaya çıkan tablo ile belirledi. Yani yerel seçilmiş örgütlerin iradesi adaylık listesinde karşılık buldu.

Dolayısıyla memnuniyet yaşandığı gözlenmekte. Her bir isim emek harcamış, partinin her kademesinde görev yapmış isimlerden oluştu. İttifak adayının da yer bulduğu bir liste genel anlamda doğruya yakın bir sonucu da ortaya çıkarmış oldu.

Henüz daha adaylıklar sıcaklığını korumakta, seçim havasına tam manasıyla girilmiş de değil. CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, uzunca süredir çalışmakta idi görev yaptığı süre boyunca her günü dinamik geçirmiş ve seçim çalışmalarına erken başlamış bir aday. Bu tarafı ile son derece avantaja sahip.

Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu ve İl Gençlik Kolları Başkanı Emel Akçil, görev sürelerini üretken geçirdiler ve yoğun mesai harcadılar.  

Belki de tüm adaylar arasında startı erken vermiş ve yol almış durumdalar.

En sıkıntılı durumda olan mevcut iktidar partisi AKP. Malum her dönem olduğu gibi temayül yoklaması yaptı, yine her dönem olduğu gibi temayül sonuçlarına uyulmadığı görüşü hâkim. Beklentisi yüksek adaylıklar vardı, listede yer bulunamayışı sonrası derin kırgınlıklar yaşanmakta.

AKP klasik ezberini tekrarladı, güçlü olduğu seçim çevresi her ne liste ortaya çıkarsa çıksın sonuç alırız rahatlığı ile hazırlamış. Tek elden çıkmış bir liste görüşü var, ne kadar doğru bir iddia bunu bilemiyorum.

Listede yerini beğenmeyenler koyacağı katkı, yaşanacak olumsuzluklar ne kadar yansıyacak göreceğiz. Seçim sonuçlarını etkileyeceği yönünde var olan görüş, AKP çevreleri yaygınca konuşulmakta. İlk anın kırgınlığı mıdır, derinleşecek bir durum mudur zaman içerisinde göreceğiz.

AKP İl Balkanı Yunus Tever, görev süresini başarılı geçirmiş olmasına karşın listede yer bulamadı. Haksızlığa uğratıldığı yönünde görüş var ki pek te haksız sayılmazlar.

İYİ Parti açıklanan liste sonuçlarını küçük kırgınlıklar ile karşılamış ve genel manada durumdan memnuniyet yaşamakta. Sıralama üzerinde yerini beğenmeyen, bu açıdan da alınganlık hali doğmuş. İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, görev yaptığı dönemi etkin çalışma içerisinde geçirdi. Bununda faydalarını kuşkusuz yaşayacak ve meyvelerini toplayacaktır.

MHP, beklenilen adaylık listesi oluşturdu. Yöntem her zaman olduğu gibi genel merkez iradesiyle tayin edildi. Alışık oldukları aday belirleme yöntemi olduğundan olsa gerek itiraz ya da yerinden memnun olmayan yok. Bu hususta yaşanılan bir kırgınlık olmadığı söylenmekte.

Genel değerlendirmeyi Parlamentoda temsiliyeti bulunan partiler üzerinden özet bir değerlendirmede bulunarak, sürecin nasıl işleyeceği birlikte göreceğiz. İttifakta yer alan milletvekili adaylıkları listesi belirlemeyen ve seçimde yerini alacak TİP başta olmak üzere, tüm partiler sonucu tayin edecektir.

Parlamento dışı partilerinde etkin rol alacağı, sonuçların üzerinde belirleyen olacağı bir seçim yaşanacak.

Meselenin kolay tarafı belki de aday belirlemek ya da seçmekte idi, her parti kendi ölçeğinden listesini oluşturdu. Üyenin iradesi ya da tek seçici, oluşturulan listeler ağırlığının ölçüleceği alandır seçim sahası.

Bundan sonrası yürütülecek seçim kampanyası ve harcanacak emek olacaktır. Sandığa nasıl yansıyacak, ortaya çıkacak tablo ne olacaktır bunu da yaşayıp göreceğiz.