hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
29 NİSAN Pazartesi 15:23

CHP'li Çetin: "Acilen adil bir vergi düzenine geçilmelidir"

SAKARYA- 25.07.2023 - HİBYA - CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin, yaptığı yazılı açıklaması ile son dönemde üst üste gelen zamlar ve vergilere tepki gösterdi.

SİYASET
Giriş Tarihi : 25-07-2023 16:12
CHP'li Çetin:

CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin, yaptığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

2023 yılında yandaş şirketlere 1 Triyon TL Vergi indirimi yapan AK Parti iktidarı, 1,1 trilyon TL’lik ek bütçeyi; KDV, ÖTV, MTV gibi vergilerle halkın omzuna yüklemiştir. Siyasal iktidar seçimden önce verdiği sözleri yerine getirmemek için her türlü hileye başvurmakta üstelik söz konusu hileler ile alabildiğine sınırladığı maliyeti de başta KDV ve MTV olmak üzere vergilerin, harçların fahiş oranlarda artırılması yolu ile seçim vaatlerinin yükünü işçi emekçi yoksul halka yıkmaktadır.
 Seçim ekonomisi meyvelerini hemen verdi! Artık batıyoruz. Memur ve emekliye vaat edilen zamlar kök maaş uygulaması ve TÜİK’in sahte enflasyon rakamları ile yok edilirken, akaryakıta gelen ÖTV zamları ile çiftçi batma noktasına geldi. Kemalpaşa köylüsü para etmeyen kirazını dökmek zorunda kalırken, nakliyeci kamyoncular kontak kapatıyor, küçük esnaf ağır vergiler, kredi borçları ve artan zorunlu giderler nedeniyle hızla batıyor.  Gerçek işsizlik katlanarak büyümeye devam ediyor."
 
"Emekliye yapılan %25 zam kök maaşa getirilerek milyonlarca emekli açlığa mahkûm ediliyor." Diyen CHP'li Çetin, "İşçi ve memurlara yapılan sözde zamlar zaten %20’lik Gelir Vergisi dilimi nedeniyle daha cebine girmeden uçup gitmiştir. Ülke toplam çalışanların %80 i asgari ücret seviyesine düşürülürken, asgari ücret ise artık açlık sınırı olmuştur. Emekçiler ev kirası, kreş zorunlu giderlerini karşılayamaz hale gelmiş, işçisi emekçisi, çiftçisi esnafı kredi ve kredi kartı borçları ile bankaların rehini durumuna düşmüştür. Asgari ücret temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, vergi dilimi ve ek bütçe karşısında çoktan açlık sınırının altına düşmüş durumdadır." ifadelerine yer verdi.
 

Dolar ve altının bugün de rekor kırmaya devam ettiğini vurgulayan CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin, "Seçimden önce faiz haramdır diyenler bugün faizleri yükseltmek zorunda kalmış, ancak dövizin yükselişini ne faiz politikası ne de ilave vergiler durduramamıştır. Çünkü bizden alınan vergiler sermayeye yandaşlara peşkeş çekilmeye devam ediliyor. Dolar ve altın bugün de rekor kırmaya devam etmektedir. Yoksul halka ağır vergiler dayatılırken, bu arada Cumhurbaşkanı yandaş firmaları ile Arap ülkelerinde para arayışına devam ediyor, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a TOGG hediye ediyor. Peki bu paralar ülkeye karşılıksız mı geliyor? Hayır. Bu ülkenin limanları, demiryolları, yer altı ve yer üstü kaynakları, tarım arazileri uluslararası tekellere yok pahasına satılıyor. Cumhuriyetin kazanımları, ülkenin kaynakları yağma ediliyor. Ülke satılıyor!" şeklinde konuştu.
 
Füsun Çetin, CHP olarak taleplerini şöyle sıraladı:
 
"Dolaylı Vergiler (KDV, ÖTV) ve Gelir Vergisinde yapılan fahiş artışlar başta akaryakıt, doğalgaz olmak üzere zamlar acilen geri alınmalıdır.
Deprem Vergisi ve toplanan yardımlar Depremzedelere eşit adil bir şekilde ulaştırılmalıdır.
 
Vergi alınacaksa bu yıl için 1 trilyon Vergi indirimi yapılan sermaye kesimine servet vergisi getirilmelidir.
 
Tüm emekçilere yoksulluk sınırını aşan bir temel ücret verilmelidir
 
Kök maaş uygulaması derhal kaldırılmalıdır. Seyyanen, ilave vb. hangi ad adı altında olursa olsun tüm ek ödemelerin taban maaşa eklenmelidir.
 
İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
 
Küçük esnafın kredi borçları silinmeli, iklim krizi nedeniyle çiftçinin yaşadığı zararı karşılanmalıdır.
 
Bu Anayasa’ya aykırı TBMM’nde bütçe hukukuna göre düzenlenmeyen hukuksuz ek bütçe derhal geri çekilmelidir.
 
Acilen adil bir vergi düzenine geçilmelidir. Çok kazanandan çok az kazanandan az kazanandan az vergi alınmalıdır.
 
Merkezinde tüm halkımızın mutluluğu ve refahının olduğu bir bütçe için, yoksulluk ve yolsuzluk düzenine karşı tüm işçileri, işsizleri, emeklileri , köylüleri, üretenleri, CHP çatısı alında birleşmeye birlikte hep birlikte AKP iktidarına ve halkı hiçe sayan politikalarına direnmeye mücadeleye çağırıyoruz."

Hibya Haber Ajansı

 

 

AdminAdmin