hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
28 NİSAN Pazar 06:21

Yenihayat Paralimpik Derneği Başkanı Özen: "Öğrenci ve ailesinin yanında olacağız"

SAKARYA – 22.12.2022 – HİBYA - Yenihayat Paralimpik Spor Kulübü Derneği Başkanı Selim Özen, Ekrem OBA İlköğretim Okulu’nda kaynaştırma öğrencisi A.İ.K’nin nöbetçi öğretmen tarafından fiziksel şiddet uygulanarak darp edilmesi iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-12-2022 13:15   Güncelleme : 23-12-2022 00:39
Yenihayat Paralimpik Derneği Başkanı Özen:
sharethis sharing button

Özen'in açıklaması şu şekilde:

“Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan Ekrem OBA İlköğretim Okulu 5’inci sınıfta okuyan özel eğitim kaynaştırma öğrencisi A.İ.K,’nin 19 Aralık 2022 tarihinde Nöbetçi Öğretmen B.Y. tarafından fiziksel müdahale uygulanarak darp edildi yaşanan olay sonrası engelli bireyin ailesi ve nöbetçi öğretmen B.Y ve okul müdürü hakkında şikayetci oldu.

Anayasanın 61 maddesi Devlet durumları itibari ile özel durumu olan engelli bireyleri korur kendilerine yakışırı bir hayat seviyesini sağlar denilmekte.

Ekrem OBA İlköğretim okulunda bulunan kaynaştırma eğitim sınıfının amacı özel bireyleri Kaynaştırma eğitimi ile bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla engelli ve normal çocukların eğitsel ve sosyal yönden bütünleşmelerini sağlama işlemidir. Her insanda olduğu gibi engelli çocuklar da, diğer insanlarla sosyal ilişki kurmak ve bunu sürdürmek, çevresi tarafından sevgi ve değer görmek, beğenilmek, takdir edilmek, hiç kimseye ihtiyaç duymadan ve bağımlı olmadan yaşamak istemektedirler. Bu onların en doğal hakkı olduğu gibi, toplumsal bütünlüğün ve kalkınmanın da temelidir. Engelli çocuklara verilen eğitimin niteliği ne kadar iyi olursa olsun, sonuçta onu içinde yaşadığı toplumun bir üyesi haline getirmiyor ve kabul görmesini sağlamıyorsa verilen eğitim işe yaramayacaktır.

 Bu nedenle yaşanan bu talihsiz olay bize şunu gösterdi yapılan kanuni düzenlemeler ışığında kaynaştırma eğitimi, her türdeki engelli çocuğun devam ettiği okullarda önemli bir hizmet alanı olarak görülmesi ve birtakım tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir. Engelli insanlar, yaşam fonksiyonlarını diğer insanlar gibi kullanamadıkları için daha dezavantajlı bir konumda olmaktadırlar. Zihinsel veya fiziksel engeller, hayatın gereklerine adapte olma konusunda bu kişilere yönelik farklı bir yaklaşım geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu farklı yaklaşım, dezavantajları ortadan kaldırmak ve engelli insanların toplumsal hayatın etkin birer üyesi olması için gerekli tedbirleri almak demektir.

Ekrem OBA İlköğretim Okulunda okuyan on yaşındaki kaynaştırma öğrencisi özel birey A.İ.K ‘nın  nöbetçi öğretmen B.Y tarafından uygulanan fiziksel şiddet ve darp sonrasında engelli öğrenciye yaşatılan insan onuruna yakışmayan bu durumu kabul etmeyerek devletimizin okulunda yaşanan bu durumu kınadığımızı ifade ederiz.

Öğretmen ve Okul müdürü hakkında şikayetçi olan A.İ.K nın ve ailesinin yanında olacağız. Soruşturma süresi içinde Sakarya Valiliğimize bağlı İl Milli eğitim Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Hizmetleri İl müdürlüğünün gerekli yasal yaptırımları denetimleri uygulamasını ve yasal süreç içerisinde olay çözüme kavuşup aydınlatılıncaya kadar olaya karışan öğretmen ve okul müdürünün görevden uzaklaştırılmasını talep ediyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

 

AdminAdmin