hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
28 NİSAN Pazar 02:26

Yatırımcılar not artışı bekler

Yurtdışı piyasalar da iki aylık güçlü kazanımlar ve rekor seviyelere yakın bir yıl sonundan sonra, kar alımları nedeniyle atmosfer 1 Ocak'tan bu yana bir miktar kararmış görünüyor.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 08-01-2024 08:42   Güncelleme : 08-01-2024 08:42
Yatırımcılar not artışı bekler

Yurtdışı piyasalar da iki aylık güçlü kazanımlar ve rekor seviyelere yakın bir yıl sonundan sonra, kar alımları nedeniyle atmosfer 1 Ocak'tan bu yana bir miktar kararmış görünüyor. Faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin ihtiyat ve belirsizlik ortamında volatilite yeniden ortaya çıktı.

Bu arada ABD Aralık ayında 175k tahmine karşılık 216k yeni iş yaratmayı başardı. Daha da kötüsü işsizlik oranının hafif bir artışla %3,8'e çıkması beklenirken gerçekte %3,7 seviyesine indi. Ücretlere gelince, beklenti %3,9 artmasıydı ama yıllık bazda %4,1 arttı. Yani enflasyonla mücadele henüz kazanılmadı. Özetle, Fed'in Mart ayında faiz indirimine ilişkin beklentiler birkaç gün içinde %90'dan %60'a düştü; bu durum endeksleri daha da kırmızıya doğru itti ve tahvil getirileri yükseldi.

Bu bağlamda, ABD 10 yıllık endeksi için %4,07'lik bir kırılma seviyesi, teyit edilmesi halinde, ana borsalar için olumsuz bir sinyal olacaktır; zira bu, Ekim ayında başlatılan gevşemenin sonunu işaret edecek ve yukarı doğru bir toparlanmanın kapısını %4,40 hatta %4,55/60 bandına yükselişi sağlayabilir.

Yılın ilk haftasında, mevsimsellik ve karşılaştırma temeli yıllık hafif bir toparlanma anlamına gelse de, Avrupa'da Aralık ayı enflasyon rakamlarının beklenenden biraz daha zayıf açıklandığı görüldü. ABD’de işgücü piyasasının şaşmaz dayanıklılığının, yatırımcıları faiz indirimi yolunda heyecanlarını azaltmaya yönelttiği açık, Çin tarafına baktığımızda ise ilk 2024 göstergeleri geçen yılkilerle uyumlu ama sürekli olarak vasat veriler.

Bu gelişmeler neticesinde güçlenen dolar da, Bakır ve endüstriyel metallerin genel olarak 2024'e düşüş trendiyle başlamasına neden oldu. Değerli metallerde altın, artan tahvil getirileri ve oldukça güçlü ABD istihdam raporunun etkisiyle gerilemesine karşın 2040 USD seviyesinde kalmayı sürdürmekte.

2023 yılında %10 civarında değer kaybetmiş olan ham petrol fiyatları, yılın ilk haftasında Orta Doğu'da artan gerilimlerin desteğiyle %1 oranında küçük bir değer kazandı. Diğer taraftan ise ABD Enerji Ajansı'nın son aylık raporu oldukça karışıktı. Ham petrol stokları 5,5 milyon varil düşerken, başta benzin olmak üzere rafine ürün stokları keskin bir şekilde arttı ve bu durum ABD tüketiminin kırılganlığını yansıttı. Fiyatlar açısından bakıldığında Brent 78,60 USD civarında, WTI ise 73,50 USD civarında işlem görmekte.

Bu haftanın gündemine baktığımızda ABD’de Perşembe günü açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamları, yatırımcılara Fed'in ilk faiz indiriminin tarihi hakkında daha fazla ipucu verecektir. Ayrıca Cuma günü ABD'de UnitedHealth, JPMorgan, Bank of America, BlackRock ve Citigroup'un da aralarında bulunduğu ilk kurumsal kazançlarda açıklanacak.

Yurtiçinde ise; Kasım Sanayi Üretimi ve Cari denge verilerini Çarşamba ve Cuma günleri alacağız. Perşembe günü TCMB yatırımcı günlerinin ilk ABD’de gerçekleşecek ve Cuma günü de Moody’s den Türkiye kredi notu değerlendirme almayı bekliyoruz ki beklentiler not artırımı yönünde.

Endeksi Teknik olarak değerlendirdiğimizde, 7200 seviyesine kadar yaşanan geri çekilme sonrasında gelen tepki hareketleriyle beraber kısa ve orta vadeli teknik göstergelerde güç kazanımı belirginleştiğini görüyoruz. Diğer yandan son haftalarda altında hareket edilen 22 ve 50 günlük gibi kısa ve orta vade açısından önemli bulduğumuz iki ortalamaya da yaklaşılmış olması güç kazanımının devamını destekliyor. Endekste güç kazanımını volatilite ile birlikte dalgalı bir seyir görebiliriz. Bu nedenle açılması düşünülen pozisyonlar açısından kademeli alım stratejisi izlenilmesini öneriyoruz. İçinde bulunduğumuz haftada 7850 seviyesini ise ilk önemli direnç olarak takip edeceğiz. Endekste 7300-7200 bandı ilk önemli destek noktaları olarak takip etmeye devam edeceğiz.

Manşette öne çıkanlar

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Fed'in finansal piyasalarda likiditenin azaldığı bir ortamda varlık portföyünü küçültme hızını yavaşlatması gerekebileceğini söyledi. Logan, Fed'in bilanço küçültme hızını yavaşlatma kararı etrafındaki parametreleri tartışmaya başlamanın artık "uygun" olduğunu savundu.

Goldman Sachs, güçlü bir ekonomi ve düşen faiz oranlarından güç alan ABD şirket karlarının 2024 yılında mevcut tahminleri aşabileceğini söyledi. Goldman Sachs'ın yayınladığı araştırma notunda, S&P 500 şirketlerinin hisse başına kazançlarının bu yıl %5 artarak 237 dolara çıkacağını tahmin etti.

JPMorgan, ABD'nin 34 trilyon dolarlık borç dağının ekonomi için bir "kaynayan kurbağa" fenomeni olabileceği, çünkü daha yüksek açıklar ve balonlaşan borç servis maliyetlerinin kolayca sürdürülemez hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Morgan Stanley'nin ABD baş ekonomisti Ellen Zentner, Fed'in faizleri piyasanın beklediğinden daha uzun süre sabit tutacağını, ancak sonrasında beklentilerden daha fazla düşüreceiğinri savundu. Zentner, "Hiç şüpheniz olmasın, bu yıl faiz oranlarını düşürecekler. Ancak piyasanın öngördüğünden daha sabırlı olabilirler" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Capital Intelligence Ratings (CI Ratings), Türkiye Finans Katılım Bankası'nın kredi notunu teyit etti. CI'dan yapılan açıklamaya göre, Banka'nın yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notları "B", bağımsız derecelendirme notu "b-", finansal güç notunu "b+" olarak teyit edildi.

Türk Hava Yolları (THY), filosundaki 5 adet Boeing 737 MAX 9 tipi uçağı ilk inecekleri havalimanında operasyondan çekme kararı aldı. Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 MAX 9 tipi uçağının kalkıştan hemen sonra acil çıkış kapısının kopmasının ardından Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) Boeing tipi uçakların yere indirilmesi talimatını verdi. THY de filosunda bulunan 5 adet Boeing 737 MAX 9 tipi uçağı seferden çekme kararı aldı.

FIAT, Türkiye toplam otomotiv satışlarında 2023 yılında da zirvedeki yerini korudu. 2019 yılından bu yana liderliği bırakmayan ve üst üste 5 yıldır lider olan ilk marka unvanını alan FIAT, otomotiv pazarında 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor satış rakamına ulaşılan 2023 yılında, 193 bin 622 adetlik toplam satış adedi ile yüzde 15,7 pazar payı elde etti.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı
AdminAdmin