hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
27 NİSAN Cumartesi 21:13

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 100’üncü yıl onuruna toplandı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında tarihi bir oturuma ev sahipliği yaptı. Yaşasın Cumhuriyet sloganlarının atıldığı mecliste Cumhuriyet değerlerini geleceğe taşıma sözü verildi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-10-2023 21:17   Güncelleme : 30-10-2023 00:06
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 100’üncü yıl onuruna toplandı

100. Yıl Özel Oturumu’nda konuşan Başkan Tunç Soyer, “Hiç kimse bizi yüz yıllık Cumhuriyet yolculuğundan geri döndüremez. Bu büyük meclis bizatihi Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Onu kutlamak ve yaşatmak için atabileceğimiz en güçlü adımdır. Yaşasın demokrasi ve barış. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti”  dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Türkiye’nin 100’üncü yaşı onuruna Gençlik Belediyesi ve Çocuk Belediyesi üyelerinin katılımıyla özel gündemle toplandı. Meclis salonu koltuklarının tamamının dolduğu bu tarihi oturumda ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar, çocuklar ve gençler hep bir ağızdan “Yaşasın Cumhuriyet” diye haykırdı. Her kesimden temsilcinin söz aldığı meclis, 100 yıl öncesini yad etti. Cumhuriyet’e sahip çıkma sözü verdi. 

Cumhuriyet’i biz böyle kazandık
Cumhuriyet’in kuruluşuna ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl karar verdiğini anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu özel oturumda Çocuk Belediyesi, Gençlik Belediyesi ve halkımızın oylarıyla seçilen İzmir Büyükşehir Belediyesinin değerli meclis üyeleriyle bir arada bulunmaktan duyduğum onuru kelimelerle tarif edemem. İşte bu resim Cumhuriyetin resmidir. Bu resim demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve çokluk içindeki birliğimizin resmidir. Ve bizler. Bugün bu resmin içerisinde bir yere sahipsek bunu yüzyıl önce bizim için canını feda eden, göğsünü mermilere siper eden ve bütün imkansızlıklar içinde Cumhuriyeti kuran atalarımıza borçluyuz. Başta ulu önderimiz Mustafa Kemal olmak üzere, her birinin aziz hatırası önünde saygı ve minnetle eğiliyorum. Size söz. Bizler nefes alıp verdiğimiz sürece Cumhuriyet payidar kalacak. İstiklâl mücadelesinde üç buçuk yıl işgal altında kalmış bir şehrin insanları, biz İzmirliler, Cumhuriyetin değerini ve anlamını çok iyi biliyoruz. Cumhuriyetin kuruluşu sadece bu topraklarda egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya göstermekle kalmadı. İstiklâl mücadelesi sonucunda bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti, tüm mazlum milletlere ilham kaynağı oldu. Etkisi kendi coğrafyasının çok ötesine ulaşan bu insanlık eserini 100. yılında anmamak hiçbir koşulda mümkün değildir” diye konuştu.

En büyük miras Cumhuriyet
Cumhuriyet’in kimsesizlerin kimsesi olduğunu hatırlatan Başkan Soyer, “İzmir’in Çocuk Belediyesi’ni ve Gençlik Belediyesi’ni işte bu nedenle kurduk. İşte bu yüzden Kent Konseyimiz ve içindeki meclisler bizim yol göstericimiz. İzmir’in her bir muhtarı bu nedenle benim ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en değerli rehberleri. Cumhuriyet uygarlığımızın ana taşıyıcılarından biri kadınlar. Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitliğe toplumsal iş bölümünün her alanında ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü kadınların eşit olmadığı sistemler er ya da geç çökmeye, kadınların haklarını gözetmeyen toplumlar ise eninde sonunda dağılmaya mahkumdur. İzmir’in kadınlarının önündeki tüm engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Onların haklı eşitlik talebinin üzerine titriyoruz. Nihayetinde Cumhuriyet, bir iktisadi bağımsızlık seferberliğidir. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti inşa etmek için iki temel strateji tasarladı. Birincisi kurtuluş, ikincisi ise kuruluş stratejisi. Kuruluşa yani iktisadi bağımsızlığa giden yolu İzmir’de, İktisat Kongresi’nde ülkenin her bölgesinden gelen çiftçiler, işçiler, sanayici ve tüccarlarla birlikte belirledi. Yaşadığı çağın tartışmasız en güçlü liderinin ortak akla ve ortak vicdana gösterdiği teveccüh, bana göre bu tarihi hadiselerden günümüze süzülüp gelen en büyük mirastır” şeklinde konuştu. 

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin