hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
28 NİSAN Pazar 08:04

İsmail Küçükkaya: Formül şekilleniyor

Gazeteci İsmail Küçükkaya, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masanın çıkaracağı 'ortak adayın' önemine dikkati çekti.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-10-2022 11:23
İsmail Küçükkaya: Formül şekilleniyor

Halk TV yazarı İsmail Küçükkaya, Haziran 2023'te yapılması planan seçimlerle ilgili olarak 'Formül şekilleniyor  ' başlıklı yazısında değerlendirmelerde bulundu.

En az üç ittifakın yarışacağını, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına büyük ihtimalle iki ittifakın ortak adaylarının çıkacağını dile getiren Küçükkaya, "Türkiye İşçi Partisi/ HDP bloğu aradıkları kritere yakın bir ortak aday belirlenirse onu destekleyecek. Hedef Cumhurbaşkanlığını kazanmanın yanı sıra 2 ittifakın anayasa değiştirecek (400), veya anayasa değişikliğini referanduma götürecek (360) milletvekiline ulaşmak" dedi; ardından şunları kaydetti:

"İş Millet İttifakı’nın ortak adayını belirlemesine kalıyor.

Altı lider beraberce karar verirse…

Ortak adayı birlikte belirlerse…

O adayın arkasında içtenlikle dururlarsa…

Seçim kampanyasını beraberce, iş bölümü yaparak koordineli yürütürlerse…

Seçim sonrası için yol haritasını açık ve net biçimde halka sandıktan önce anlatırlarsa…

Ve 6 lider hükümette yer alırsa...

Bu iş olur gözüyle bakılıyor.

Her parti en az 1 bakanla mutlaka hükümette olacak. Bunun dışındaki bakanlıklar partinin seçim başarısına/oy yüzdesine göre dağıtılacak.

Düşünsenize 6 partiden birer Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Hele bunlar liderler olursa…

6 partili işbirliğini Türkiye'ye gösterebilirlerse…

Seçim sonrasında… Parlamenter sisteme geçişte muazzam bir tecrübe olur. İskandinav ülkelerindeki gibi... Uzlaşı/müzakere kültürü gelişir. Hem ekonomi, hukukun üstünlüğü, Kürt meselesi ve laiklik gibi temel sorunları rahat çözebilir hem büyük toplumsal uzlaşmayı sağlayabilirler. 20 yılın siyasal kutuplaşması bitebilir.

Ve Cumhuriyetimizi, 100. yılında demokratikleştirebiliriz.

Elbette kolay değil. Farkındayım. Hiç kolay değil.

Ama yapılabilir. Formül belli. Ben bu fırsatı gördüğüm için umutluyum. Bu hedefe ulaşılabilir olduğunu biliyorum. İş, liderlerin basiretine kalmış. Aksi halde zaten hiçbiri siyasete devam edemeyecek."

AdminAdmin