hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
27 NİSAN Cumartesi 22:24

Dışişleri Bakanlığı'ndan Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararına ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararına ilişkin açıklama yaptı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-11-2023 18:27   Güncelleme : 07-11-2023 19:43
Dışişleri Bakanlığı'ndan Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararına ilişkin açıklama

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kararın üzüntüyle karşılandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Rusya Federasyonu’nun Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararını üzüntüyle karşılıyoruz. AKKA’nın mihenk taşlarından birini teşkil ettiği Avrupa güvenlik mimarisinde bilhassa 2007’den itibaren giderek artan bir aşınma müşahede edilmekteydi. Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararının 7 Kasım 2023’de yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, diğer taraf devletlerce Antlaşma’nın anlamlı bir şekilde uygulanması maalesef fiilen imkansız hale gelmiştir. Ülkemiz, bu koşullar altında, NATO Müttefiki diğer AKKA taraf devletleriyle birlikte Antlaşma’nın uygulamasını gerek duyulacak bir süre için askıya almak durumunda kalmıştır."

Konuya ilişkin temasların ilgili tüm taraflarla sürdürüleceği aktarılan açıklamada, "Bu karar özünde geri alınabilir niteliktedir. Kanat rejimi dahil alt bölgesel sistemiyle ve sayısal sınırlamalarla askeri kuvvetler arasında denge, şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlayan hukuki bağlayıcı nitelikteki AKKA’nın temellerine ve esas ilkelerine duyulan ihtiyaç devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte Avrupa güvenlik mimarisinde ihtiyaç duyulabilecek güncelleme, ancak bu temeller üzerine inşa edilebilecektir.  Bu itibarla konuya ilişkin temaslarımızı ilgili tüm taraflarla sürdüreceğiz. İçinden geçmekte olduğumuz olağanüstü dönemde, silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi düzenlemelerinin tam olarak uygulanmasına geri dönülmesi uluslararası güvenlik bakımından her zamankinden daha da büyük önem taşımaktadır. " denildi.

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin