hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
29 NİSAN Pazartesi 12:30

″Deprem tüm insanlığı sarsmışken ABD yaptırım inadından vazgeçmeli″

Suriye’nin kuzeyinde yer alan ve şiddetli depremden etkilenen Halep kentinde öğretmen Aisha Al Hilu, ABD öncülüğündeki Batılı ülkelerin Suriye’ye tek taraflı yaptırımlarına bu sözlerle tepki gösterdi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-02-2023 10:18   Güncelleme : 09-02-2023 11:09
″Deprem tüm insanlığı sarsmışken ABD yaptırım inadından vazgeçmeli″

“Biz yardıma ihtiyaç duyuyoruz... Bize uygulanan tüm bu haksızlıklardan bıktık. Batılı ülkeler Suriye halkını cezalandırmaya çalışmakta. Yaptırımlar derhal kaldırmalıdır.”

Türkiye’nin güneydoğusunda ve Suriye’nin kuzeyinde yer alan bölgelerde 6 Şubat’ta şiddetli depremler meydana geldi. Suriye Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre deprem, Suriye hükümetinin kontrol ettiği bölgelerde bin 250 kişinin ölmesine ve 2 bin 54 kişinin yaralanmasına yol açtı. Sadece Halep vilayetinin merkezinde 50 konut çöktü. Ölü ve yaralı sayılarının daha da artmasından endişe ediliyor.

Uzun yıllardır savaşla ve ciddi insani krizle boğuşan Suriye halkı için depremler felaketin boyutlarını dayanılmaz bir noktaya getirmiş durumda. Depremin hemen ardından acil kurtarma operasyonları kritik önem taşıyor. Geçen her dakika onlarca hayata mal olabiliyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD yaptırımları nedeniyle Suriye’de arama kurtarma ekipmanlarının yetersizliğine dikkat çeken bir açıklama yayınladı. İnsanlar çıplak elleriyle enkaz altından yakınlarını çıkarmaya çalışıyor.

Suriye tarafı, yaptırımlar nedeniyle insani yardım taşıyan çok sayıda kargo uçağının Suriye havaalanlarına inmediğine dikkat çekti.

Deprem bölgelerindeki insani krizin kötüleşmemesi için, Suriye Kızılhaç Derneği ve Amerika-Arap Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi (ADC) dahil birçok kurum, ABD dahil Batılı ülkelere Suriye’ye yönelik tek taraflı yaptırımları bir an önce kaldırmaları çağrısında bulundu. Ancak böylesi bir trajedi dahi ABD’yi vicdanlı bir tavır sergilemeye yöneltmiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Esad rejimiyle temas kurmayacaklarını ve ancak bölgedeki insani ortaklar aracılığıyla yardım sağlayacaklarını belirtti.

Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından bu yana, ABD Suriye’ye ciddi ekonomik yaptırımlar uyguladı. Bunun yanı sıra, ABD ordusu Suriye’deki petrol üretiminin yüzde 80’ini yağmaladı ve ülkeden tahıl kaçakçılığı yaptı. ABD’nin söz konusu korsanlık girişimleri, Suriye halkına büyük zarar verdi.

Bu kadar büyük bir deprem felakati karşısında, “İnsan Haklarını Korumak” ve “İnsani Yardımlar” gibi sloganlar atan ABD’li politikacıların, Ortadoğu halkına gerçek anlamda destek vermek için derhal Suriye’ye yaptırımları kaldırması gerekir.    

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin