hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
28 NİSAN Pazar 18:30

Çin'den Filistin ve İsrail'e ateşkes çağrısı

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Filistin ve İsrail’e düşmanca eylemleri derhal durdurmaları çağrısında bulundu.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 08-11-2023 12:12   Güncelleme : 08-11-2023 12:24
Çin'den Filistin ve İsrail'e ateşkes çağrısı

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Filistin ve İsrail’e düşmanca eylemleri derhal durdurmaları çağrısında bulundu.

Geng Shuang dün BM Genel Kurulu kapsamında Filistin-İsrail meselesini incelemek amacıyla düzenlenen bir toplantıda konuştu.

Geng, Filistin ile İsrail arasında yeni tur çatışmaların patlak vermesinden bu yana, işgal edilmiş toprakta yaşayan Filistinliler, özellikle Gazze Şeridi’ndeki insanların çığ gibi büyüyen felaketlerle karşı karşıya bulunduğuna işaret etti.

Geng, sivillere yönelik her türlü şiddet ve saldırıların kınanmasının, uluslararası yasalara aykırı tüm girişimlere karşı çıkılmasının önemini vurguladı.

“Filistin’in varlık alanı daraldı”

Geng şu ifadeleri kullandı:

“Çin, çatışan tarafları uluslararası toplumun ateşkes çağrısına yanıt vermeye, düşmanca eylemleri derhal durdurmaya, gerginliğin daha da tırmanmasından kaçınmak için gerekeni yapmaya çağırıyor. İsrail’e işgalci taraf olarak uluslararası yasaların belirlediği yükümlülükleri üstlenerek, Gazze’deki haberleşme ve kurtarma kanallarının pürüzsüzlüğünü güvence altına almak üzere temel yaşama malzemelerinin tedarikini bir an önce normale döndürme ve Gazze’de yaşayan insanlara yönelik toplu cezalandırmayı durdurma çağrısında bulunuyoruz. Filistin halkının yerinden edilmesine ve göçüne yol açan zorlayıcı tedbirlere kesinlikle karşı çıkıyoruz ve Gazze’nin kuzeyinde uygulanan acil tahliye emirinin derhal iptal edilmesi çağrısını yapıyoruz. Gazze’de yaşanan çatışmaların arkasında yatan bir gerçek var, Filistin’in varlık alanı, İsrail’in yarım asır süren işgali altında sınıra kadar sıkıştı. Filistin’in işgal edilen topraklarında mevcut durum sürdürülemez. İsrail, Güvenlik Konseyi’nin 2334 sayılı kararına aykırı olan eylemlerini durdurmalı, tüm yerleşim inşa faaliyetlerini durdurmalı, Filistin halkını yerinden etmekten vazgeçmeli, gittikçe yoğunlaşan şiddete son vermeli ve iki devletli çözüm yoluna bir an önce dönmelidir.”

Geng, Çin’in ilgili taraflarla sıkı temaslarda bulunmaya devam ederek, ateşkesin uygulanmasını, sivillerin korunmasını ve daha büyük insani felaketlerden kaçınılmasını sağlamak için yapıcı rol oynayacağını ve Filistin sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesi için yorulmadan çaba harcayacağını ifade etti.

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin