hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
28 NİSAN Pazar 06:47

Çarşı içinde engelli aracını kullanan 3 kişi görüntülendi

Engelli yönetmeliğine uygun olmayan şekilde Adapazarı Ankara caddesi yolunda engelli aracını kullanan 3 kişiyi arkadaşımız Cihan Demir görüntüledi..

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-02-2023 18:50   Güncelleme : 24-02-2023 19:09
Çarşı içinde engelli aracını kullanan 3 kişi görüntülendi

 

 

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir

Engelli aracını amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak için ve yanlış kullanımını sınırlamak için bazı kurallar vardır. Bu aracı öncelikle kendiniz, eşiniz, yakın bir arkadaşınız veya bir aile üyesi kullanıyor olsa da, aracın kullanımı sizin, kayıtlı olduğu engelli kişinin ihtiyaçları için olmalıdır. 
 
Engelli aracını kimler kullanabilir, 90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir, özel tertibatlı engelli aracını kimler kullanabilir, engelli aracını başkası kullanırsa ne olur? 

Türkiye’de engelli vatandaşlara, 5 yılda bir olmak üzere satın aldıkları araçlar için ilk alım esnasında ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Bu ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen ve ÖTV ödemelerinden muaf tutulan kişilerin, Kanunlara göre belirlenen şartlara uygun olması gerekmektedir. Kanun kapsamında yer alan maddelere göre, ÖTV indirimi ile araç satın alabilmek için kişilerin;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı
  • 18 yaşından büyük olmaları ve
  • Engelli durumunu gösteren raporlara sahip olması
  • %90 ve üzeri sağlık raporu olması
  • Engeli ile uyumlu tertibat kodu olan B sürücü belgesi olanlar

gerekmektedir. Bu durumda olan engelli vatandaşlar, kanunlara göre belirlenen süreler içinde satın aldıkları otomobiller için ÖTV ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmaktadır.

Öte yandan bu şartlar altıda alınan ve halk arasında engelli aracı olarak da bilinen otomobili kimlerin kullanabileceği de en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır.

AdminAdmin