Rızvanoğlu, Dilovası İzocam Tepesinde bulunan asbest tehlikesini meclis gündemine taşıdı

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu önergesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na Kocaeli Dilovası’ndaki asbest tehlikesini sordu.

GÜNCEL - 24-04-2024 12:10

Rızvanoğlu, Dilovası İzocam Tepesinde bulunan asbest tehlikesini meclis gündemine taşıdı

Asbeste dair alınması gereken önlemleri vurgulayan Rızvanoğlu, “Asbest, solunması durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir madde olarak bilinmektedir ve özellikle akciğer zarı kanseri olarak da bilinen mezotelyoma ile ilişkilendirilmektedir. Bu tehlikeli maddenin havaya karışması, çevrede yaşayan insanların sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Ayrıca, yol inşaatı esnasında işçilerin de bu tehlikeli maddenin maruz kaldığı bir ortamda çalışması, iş güvenliği açısından büyük bir endişe kaynağıdır. Dilovası'nda yaşanan bu olay, çevre sağlığı ve halk sağlığı açısından ciddi bir sorun olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle, konunun detaylı bir şekilde incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Rızvanoğlu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na şu soruları yöneltti:

"Şirket tarafından bölgenin atık sahası olarak kullanması için gerekli izinler alınmış mıdır? Eğer alınmadıysa şirket hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?"

"Bahse konu bölgeye ilişkin Bakanlığınıza iletilen herhangi bir şikayet bulunmakta mıdır? Eğer varsa, bunlara ilişkin herhangi bir işlem yapılmış mıdır?"

"Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bundan birkaç yıl önce atık cam yünü, taş yünü gibi materyallerin insan ve hayvanların derilerinde ve ayaklarında kaşıntı yapması nedeniyle gelen şikayetler sonrasında atık sahasının üzerine toprak dökerek ve ağaçlandırma yaparak şikayete konu bölgeyi kapatmaya çalıştığı kamuoyuna yansımıştır. Dikilen ağaçların büyük çoğunluğu ise kurumuş ve vadide hala toprağın üzerinde, açıkta yalıtım malzemelerine rastlanmaktadır. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen yöre halkının şikayetleri (ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar, alanda gezen çiftlik hayvanlarının ayaklarının kaşınması ve kanaması, buradaki otları yiyen hayvanlarının hastalanması, yuva yapan köpeklerin uyuz olması, vb) devam etmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin, yıllardır devam eden asbest ve tehlikeli atık sahası sorununu görmezden gelmesiyle ilgili olarak Bakanlığınız tarafından hangi bir inceleme yapılmış mıdır?"

"Halk sağlığı uzmanları, asbest bulunan bir ortamda hiçbir çalışma gerçekleştirilemeyeceğini, öncelikle çalışma yapılacak alanın uzman ekiplerce asbestten arındırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Dilovası Hastane Bağlantı Yolu Viyadük Yapım İşi’ne başlanmadan önce bu tür bir asbest bertaraf çalışması yapılmış mıdır?"

"İşçilerin ve çevrede yaşayan insanların sağlığını korumak için alınan önlemler nelerdir ve bu önlemler yeterli midir?"

Hibya Haber Ajansı
DİĞER HABERLER
18 ilden 400 satranç sporcusu Adana’da yarıştı

18 ilden 400 satranç sporcusu Adana’da yarıştı

24-04-2024 - GÜNCEL

Bakan Ersoy, Çanakkale Kara Muharebeleri'nin 109'uncu yıl dönümünü kutladı

Bakan Ersoy, Çanakkale Kara Muharebeleri'nin 109'uncu yıl dönümünü kutladı

24-04-2024 - GÜNCEL