hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
02 MAYIS Perşembe 16:18

Piyasa gündemi

Önümüzdeki on günlük süreç, küresel piyasalar açısından önemli olacak. Bu hafta ABD'de istihdam haftası, gelecek hafta ABD'de enflasyon ve Fed haftası olurken, Avrupa Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankasının da faiz kararları gelecek hafta takip edilecek.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 06-12-2023 09:21   Güncelleme : 06-12-2023 09:41
Piyasa gündemi

Önümüzdeki on günlük süreç, küresel piyasalar açısından önemli olacak. Bu hafta ABD'de istihdam haftası, gelecek hafta ABD'de enflasyon ve Fed haftası olurken, Avrupa Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankasının da faiz kararları gelecek hafta takip edilecek. Majör Merkez Bankalarına yönelik beklentiler, üyelerden gelen mesajlar, bu ayki toplantılarında herhangi bir aksiyon almamaları yönünde bulunuyor. Bu beklentilerinde, piyasaların seyrini olumlu etkilediği, daha sakin seyirler izlendiği görülmektedir. Bu beklentilerin faiz kararlarına kadar etkisini koruması beklenebilir. 

Bugünün veri takviminde, ABD'de kasım ayına yönelik ADP özel sektör istihdam değişimi açıklanacak. En son ekim ayında açıklanan veri 113 bin kişi artış kaydetmişti. ABD'de istihdam piyasasında bir bozulma şimdilik yok. Ancak bugünkü veriden ziyade cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam-işsizlik oranı verilerinin daha önemli olduğu görülmektedir. Bugünkü ADP verisi kaynaklı, varlık fiyatları üzerinde etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz.

Yurt içinde, atılan adımlar, alınan kararlar, yabancı kurumlar tarafından yakından izleniyor. Geçtiğimiz hafta, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P tarafından beklenmedik açıklamalar, piyasalarda olumlu fiyatlanmıştı. Bugünde S&P EMEA ülke reytingleri direktörü açıklamasında, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelendiğine ilişkin işaretlerin giderek güçlendiğini, bunun da kredi not görünümünü olumlu etkilediğini belirtti. Kuruluşlar tarafından gelen bu açıklamaların, gelecek dönemde yabancı yatırımcıların ilgisini arttırması açısından önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Bugünün veri takviminde içeride açıklanacak önemli bir gelişme bulunmamaktadır. 

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 13:00 EuroB. Perakende Satışlar Önem:Yüksek
• 16:15 ABD ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi Önem:Yüksek

BIST-100 strateji

Güne yatay başlangıç yapan BIST 100 Endeksi, seans boyu negatif bölgede işlem görerek %0,37 düşüşle 8.057,42 puandan günü tamamladı. Kısa vadeli yön bulma konusunda kararsızlık devam ediyor. Sektörel ve hisse bazlı hareketlerin ön plana çıktığı endekste 100 günlük basit hareketli ortalamanın geçtiği 7,800 üstünde kapanışları pozitif görünümünün koruması açısından önemli buluyoruz. Gün içi 8.150 bölgesi önemli direnç olarak takip ediyoruz. Yükselişte 8.150 bölgesi hacim desteği ile kırılması ve üstünde tutunması durumunda 8.250-8.300 bandına doğru alımların ivme kazanması beklenebilir. 8.150 altında geri çekilmelerde 8.045-8.000-7.960 destekler olarak takip edilebilir. BIST 100 Endeksinin güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Önemli sektör şirket haberleri

TOFAŞ / TOASO 05.12.2023 09:43:50 Stellantis Otomotiv’in paylarının tamamının, Stellantis Otomotiv'in Türkiye'deki mevcut faaliyetlerinin Şirket tarafından devralınmasına ilişkin sözleşme imzalandığı duyurulmuştu. Ön koşullar arasında yer alan Rekabet Kurulu izni konusunda yapılan değerlendirme sonucunda, işlemin nihai incelemeye alınmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda süreç devam etmekte olup, daha önce paylaşılan öngörülen tamamlanma tarihinde değişiklik olabilecektir. (SINIRLI NEGATİF)

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin