hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
03 MAYIS Cuma 05:37

Babacan: ″Hataları öğreneceğiz ki tekrar etmesin diye sistem kuracağız″

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Adıyaman’a gerçekleştirdiği ziyarette şehrin yerel kanalına konuk olarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-03-2023 17:40   Güncelleme : 11-03-2023 18:23
Babacan: ″Hataları öğreneceğiz ki tekrar etmesin diye sistem kuracağız″

Babacan, iş yeri yıkılan vatandaşların borçlarının silinmesi gerektiğini belirterek, “İş yerini kaybettiyse esnafımız daha ne borcu? İş yeri yıkılmış. İş yeri yıkıldıysa elektik borcuymuş, vergi borcuymuş, silmek lazım. İş yeri ayakta olsa, zamana yayılır. Borç yükünü almak lazım.” dedi.

“Borçlar gerekirse ertelenir, gerekirse silinir”

Esnaf borçlarının 6 ay ertelenmesine ilişkin konuşan Babacan, “6 ay olur, 1 sene olur, 2 sene olur, bunlar hiç önemli değil. Bunlar devlet için para falan değil. Zaten dükkânı yok. Gerekirse ertelenir, gerekirse silinir. Bunlar çok kolay, bizim de defalarca yaptığımız işler yani. Çiftçimiz, esnafımız, KOBİ’lerimiz çok rahat olsunlar. Onların ne ihtiyacı varsa görülür. Nerede ne sıkıntıları varsa o sıkıntıları gideriz.” diye konuştu.

“Hataları öğreneceğiz ki tekrar etmesin diye sistem kuracağız”

Babacan, “Milli Savunma Bakanı’na sorduk. Silahlı Kuvvetler personeli niye hemen ilk gün harekete geçmedi? Talimat almanız gerekiyor muydu? Niye kendiniz talimat vermediniz? Soruyoruz çünkü ‘Şehit oldular’ deyip bu işin peşini bırakırsak sonraki depremlerde hayatını kaybedecek vatandaşlarımızın vebalini taşıyamayız, tedbir açısından. Hataları göreceğiz, öğreneceğiz ki aynı hatalar tekrar etmesin diye sistemi ona göre kuracağız.” ifadelerini kullandı.

“Biz varken milli gelir üçe katladı da ayrıldıktan sonra niye yarı yarıya azaldı?”

“Şu anda ülkeyi yönetenler bu işi bilmiyor. Bunların ekonomi bilgisi falan yok.” diyen Babacan, şunları kaydetti:

“Bilseler yaparlar. Niye yapamıyorlar? Biz varken ekonomi iyiydi, milli gelir üçe katladı da bizler ayrıldıktan sonra niye yarı yarıya azaldı? ‘Alanım ekonomi, ben ekonomistim’ diyen Sayın Erdoğan niye yapamıyor? Niye ülkeyi kur krizine soktu? Niye enflasyon iki haneli, üç haneli?”

“İş arayan gençleri eğitim programına tabi tutacağız”

Babacan, daha önce mezun olup da iş arayan gençleri de 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 senelik eğitim programına tabi tutacaklarını dile getirerek, “Bunlar bedava olacak. Yol ve yemek parasını karşılayacak harçlık da vereceğiz. Hiçbir külfeti yok. Yeter ki ihtiyaç olan alanda biraz daha yetiş. İşe girdiğinde de işverene ‘Sen bu genç için sigorta primi ödemeyeceksin, vergi ödemeyeceksin’ diyeceğiz. Ona da kolaylık sağlayacağız. Net ücret neyse onu ödeyecek. Yeter ki gençler çalışmaya başlasın. Yeter ki ekonominin çarkları dönsün.” şeklinde konuştu.

“Sulama yatırımıyla 1 yerine 3 almaya başlıyorsunuz”

Tarımda sulamayla ilgili söz verdiklerini hatırlatan Babacan, “5 yılda ülkedeki bütün sulama yatırımlarını tamamlayacağız. Baraj, gölet, isale hattı, kapalı sistem, basınçlı sistem, yağmurlama, damlama. Tamamını iktidarımızın ilk 5 yılında tamamlayacağız. Verimi çok artırıyor. Aynı araziden 1 yerine 3 almaya başlıyorsunuz.” dedi.

“Gübre ve yemin yarısını karşılayacağız”

Babacan, gübre maliyetinin yarısını devlet olarak karşılayacaklarını ifade ederek, “Yemin yarısını devlet olarak karşılayacağız. Çiftçiye mazotun fiyatını düşüreceğiz. Çiftçi elektriğin fiyatını düşüreceğiz. Çiftimizin borçlarını 2 yıl ödemesiz, faizini sileceğiz, 2 yıl ödemesiz uzun vadeye yayacağız. Çiftçimiz eski borçlarını düşünmeyecek. İşini çevirmesi için üstelik yeni kredi vereceğiz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin